鸟生鱼汤-鹿鼎记玄桂同人专站's Archiver

dahlia 发表于 2010-10-17 22:49

98版監製談TVB再拍鹿鼎記

昔日添哥拍過無數改編自金庸小說的劇集,如《鹿鼎記》和《射鵰英雄傳》等,問到若無綫再次重拍,有哪幾位花旦小生適合演繹金庸筆下的經典人物時,添哥想了好一會才說:「呢個問題我都唔識答,如果公司叫我再拍《鹿鼎記》,我一定叫公司唔好拍,因為拍唔到,自己攞個醜字嚟寫,去邊度搵七個老婆?韋小寶又難搵,康熙又難搵,仲有索額圖呢?拍金庸小說, TVB家冇能力拍落去,因為冇演員,拍金庸唔係單靠班後生演員,係靠嗰啲掌門、武林大俠,個個 40幾 60幾歲有型有格,東邪西毒南帝北丐去邊度搵?搵班後生個個黐鬚畫到貓咁唔得 o架嘛!」{(uP3q{,L]f7@
`!Up,E&wb/FK
;Ap7Q@:K\!IS M
嘲港台拍劇嘆慢板
1C6\)RU@!Yi 年前內地小生黃曉明主演的《鹿鼎記》,添哥自言也有留意,他說:「唔好睇,呢個係劇本問題,寫鹹濕韋小寶一定死,韋小寶唔係鹹濕,係衰鬼格。」
)WmN%Z!eUn c3e /I:?7lY^
原LINK: [url]http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101017&sec_id=462&subsec_id=830&art_id=14561514&cat_id=10141962[/url]

维维兼 发表于 2010-10-18 08:12

T T谈和真的是否拍是两码事啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~8O7{v@u
我还真想不到TVB现在谁能眼韦小宝和康熙的,我怕被雷啊(心情复杂!)

GAY-king 发表于 2010-10-18 11:54

最后一句说出我的心声啊,小宝是风流但不是下流啊!教主演的过力啦!

火红1989 发表于 2010-10-18 18:53

年前內地小生黃曉明主演的《鹿鼎記》,添哥自言也有留意,他說:「唔好睇,呢個係劇本問題,寫鹹濕韋小寶一定死,韋小寶唔係鹹濕,係衰鬼格。」 ^:Na3}?
yL F[_mK
呢句说话我都好赞成><
Vk-Q5O"CF2T3P 添哥,give me five!~

页: [1]